duurzaam thuiswerken

Duurzaam thuiswerken

Gemiddeld werken we in Nederland 31 uur per week (CBS, 2019). Omdat onze carrière gemiddeld 40 jaar duurt (Eurostat, 2017), betekent dit dat je tijdens je leven meer dan 50.000 uur aan het werk bent. Tijdens deze uren heb je – met het werk en de werkgever die je kiest – een enorme impact op jouw leefomgeving. Je leest dit artikel, dus waarschijnlijk vind je duurzaamheid belangrijk. Goed nieuws, ook tijdens het thuiswerken kun je duurzaam werken aan een betere wereld.

Door een paar dingen in je gedrag aan te passen, bereik je al snel een mooi resultaat: de manier waarop je werkt levert leidt tot minder CO2-uitstoot, je gaat zuiniger om met onze waardevolle grondstoffen, je levert een bijdrage aan betere werkomstandigheden voor anderen en je kunt je op je werk focussen zonder schuldgevoel.

Duurzaam online

De cloud maakt het mogelijk dat we überhaupt kunnen thuiswerken en niet zijn gebonden aan de servers op kantoor. Op zichzelf is de verplaatsing van lokale servers naar servers in een datacenter vanwege duurzaamheid een goed idee. Want dat is hoe het werkt: ‘in de cloud’ betekent dat jouw e-mails, foto’s en bestanden op een server in een van de vele enorme datacenters worden opgeslagen. In Nederland alleen al staan meer dan 180 datacenters.

Datacenters vragen enorm veel stroom, niet alleen voor het ‘in de lucht’ houden van de cloud, maar ook voor het koelen van alle apparatuur die op deze locaties nodig is.

Zolang datacenters niet voor 100% op duurzame energie draaien en energieneutraal zijn, is de cloud op zichzelf geen duurzame oplossing.

Volgens berekeningen van de Canergie Mellon University en de American Council for an Energy-Efficient Economy kost het opslaan van 100GB aan data in de cloud ongeveer 0.2 ton CO2 per jaar (ter vergelijking: dat is 14.000 kilometer met de trein of 3 keer van Amsterdam naar Londen vliegen), tenzij het datacentrum natuurlijk voor 100% op duurzame energie draait. Dat maakt dat volgens recente schattingen al ons gezamenlijk internetverbruik zorgt voor meer uitstoot aan CO2 dan de luchtvaart (!), namelijk twee tot vier procent van de totale CO2-uitstoot wereldwijd.

duurzaam online werken

Beperk je eigen CO2-uitstoot met duurzaam internetgebruik

Hoe kun je toch duurzaam online thuiswerken? Gebruik onderstaande checklist en beperkt de CO2-impact van jouw internetgebruik:

✅ Bel je collega’s met je telefoon. Als je in een virtuele vergadering zit, maak dan geen gebruik van beeld/video. Dat scheelt in Microsoft Teams minstens 75% aan data, in Zoom zelfs 90%.
✅ Beperkt het aantal documenten dat je online opslaat, bijvoorbeeld in OneDrive, Dropbox of op SharePoint. Gooi oude versies van een document weg en sla afbeeldingen niet in verschillende formaten of met verschillende namen op.
✅ Ruim je mailbox op, te beginnen met de e-mails in de prullenbak, van meer dan één jaar geleden of met bijlagen van meer dan 5MB. Ben je een IT-beheerder? Beperk dan de maximale opslagcapaciteit per medewerker.
✅ Beperk het gebruik van (B)CC bij mailen – elke kopie van een e-mail wordt in iedere mailbox apart opgeslagen.
✅ Stel je WhatsApp zo in dat  alle afbeeldingen (en GIFs!) die je ontvangt niet automatisch worden opgeslagen.
✅ Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je eigenlijk toch niet leest. Cleanfox heeft hiervoor een handig tooltje ontwikkeld.
✅ Gebruik een klimaatneutrale zoekmachine zoals Ecosia.

Duurzame kantoorspullen voor je thuiswerkplek

Voor duurzaam thuiswerken is het natuurlijk belangrijk dat je je thuiswerkplek zo duurzaam mogelijk inricht. Kies bij het inrichten van je thuiswerkplek daarom voor gerecycled en/of tweedehands meubilair. Hieronder vind je verschillende tips op een rij:

  • Tweedehands kantoorspullen kopen voor je thuiskantoor doe je natuurlijk bij een kringloopwinkel. Een overzicht van alle kringloopwinkels in Nederland – en dus vast eentje bij jou in de buurt – vind je hier.
  • Altijd al een stukje Koninklijke Landmacht, KLM, Efteling of Heineken op je bureau willen hebben? Een bureauafscheiding van gerecycled vilt – afkomstig van eerder genoemde iconische organisaties – voor je gedeelde thuiskantoor koop je bij i-did.
  • Een unieke circulaire ‘boardroom’ tafel en bijpassende stoelen haal je bij Plastic Whale Circular Furniture. Je meubilair is dan gemaakt van opgeviste PET-flessen uit de Amsterdamse grachten.
  • Liever kantoormeubilair van hout? Ga dan bijvoorbeeld voor meubels van gerecycled hout van Bouwloods.
  • Je bestaande meubels laten restylen doe je bij onder andere Life2.

Uitwisbaar notitieboekje

Heb je tijdens je werk een notitieboekje nodig? Uitwisbare notitieboekjes vind je bij onder andere Moyu of GreenBook.

Uitwisbare notitieboekjes zijn een duurzamer alternatief ten opzichte van reguliere papieren notitieboekjes – toch is het geen 100% duurzame oplossing. Lees meer over de 6 grote uitdagingen van Moyu bij de productie van uitwisbare notitieboekjes.

Kamerplanten voor je thuiswerkplek

Kamerplanten zorgen voor een lager stressniveau, betere kwaliteit van de lucht en akoestiek. Maak je thuiswerkplek dus af met een groene vriend! Duurzaam een plant kopen kan bij een van de vele plantenasiels in Nederland.

Duurzaam koffie drinken tijdens het thuiswerken

De prijs die je in de supermarkt voor koffie of thee betaalt is in de meeste gevallen veel te laag. Om een eerlijke prijs voor koffie voor elkaar te krijgen, is MVO Nederland het Futureproof Coffee Collective gestart. Het collectief is een samenwerking van meer dan twintig koffiebedrijven die werken aan duurzame koffie tegen een eerlijke prijs.

duurzame koffie inkopen voor op kantoor

Checklist duurzaam koffie en thee inkopen

Waar te beginnen als je bij het thuiswerken duurzaam koffie of thee wilt drinken? Gebruik onderstaande checklist voor duurzame koffie, thee of lekkers:

✅ Let bij de aankoop van koffie, thee of chocolade of ze voorzien zijn van een ‘topkeurmerk’ zoals UTZ, Rainforrest Alliance, Fairtrade, EKO en EU-biologisch.
✅ Koffie koop je bijvoorbeeld duurzaam in bij  The Social Coffee CollectiveKinti CoffeeGosling Coffee en Moyee Coffee. Voor duurzame thee kun je bij Senza Tea Company en FRANK about tea terecht.
✅ Wil je iets lekkers bij je warme drank? Bestel dan je chocolade bij Ridiculously GoodChocolatemakers & Mesjokke of koekjes bij de Bakkerswerkplaats (Rotterdam) & de Koekfabriek (Utrecht).