Wat is een duurzame baan?

Gemiddeld werken we in Nederland 31 uur per week (CBS, 2019). Omdat onze carrière gemiddeld 40 jaar duurt (Eurostat, 2017), betekent dit dat je tijdens je leven meer dan 50.000 uur aan het werk bent. Tijdens deze uren heb je – met het werk en de werkgever die je kiest – een enorme impact op jouw leefomgeving. Je leest dit artikel, dus waarschijnlijk vind je duurzaamheid belangrijk. Goed nieuws, in een duurzame baan kun je werken aan een betere wereld!

Wat is een duurzame baan? In dit artikel komen verschillende perspectieven aan bod die jou helpen om te bepalen wat voor jou een duurzame baan is. Gaat het bijvoorbeeld om de missie van het bedrijf waarvoor je werkt of zijn de werkzaamheden die je uitvoert voor jou belangrijker? Ook geven we tips voor het vinden van een duurzame baan die bij jou past.

Baan in duurzaamheid of MVO

Maakt het product of de dienst van het bedrijf in kwestie je niet heel veel uit, maar wil je graag in je baan aan de slag met duurzaamheid of MVO? Binnen met name grotere  bedrijven bestaan afdelingen duurzaamheid/Sustainability, MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) of CSR (Corporate Social Responsibility). Deze afdelingen houden zich doorgaans bezig met de rol van het bedrijf in de maatschappij. Er worden programma’s en projecten georganiseerd om iets terug te doen voor de maatschappij, door een bijdrage te leveren op één of meerdere impactgebieden die passen bij het profiel van het bedrijf.

Verschil duurzaam ondernemen en MVO

Duurzaam ondernemen en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zijn allebei containerbegrippen. Het verschil tussen beide zit in het doel: MVO heeft een sociaal doel, namelijk een bijdrage leveren aan de uitdagingen in de maatschappij. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat het vaak om een team of afdeling die een bijdrage levert aan de maatschappij, naast de kernactiviteit(en) van het bedrijf in kwestie. Duurzaam ondernemen gaat een stapje verder en kijkt naar de impact van het bedrijf als geheel op maatschappij en milieu. Bij duurzaam ondernemen is een duurzame bedrijfsvoering onderdeel van de kern van het bedrijf, op al haar afdelingen.

vind een duurzame baan door te solliciteren op duurzame vacatures

Werken bij een duurzaam bedrijf

De sector ‘duurzaamheid’ bestaat niet; een bedrijf kan dus niet ‘in de duurzaamheid’ werken. Als men zegt dat ze bij een duurzaam bedrijf willen werken, bedoelen ze vaak dat ze willen werken bij een organisatie die binnen een van de zeven impactgebieden – denk aan natuurbehoud, de energietransitie, circulaire productie of een eerlijke keten – voorop loopt. Of de organisatie heeft een duurzame bedrijfsvoering en is actief op één of meerdere thema’s van de nieuwe economie.

Als je bij een duurzaam bedrijf wilt werken, is het goed om voor jezelf te bepalen wat je belangrijker vindt: is er een bepaald impactgebied waar je hart ligt en wil je je daar 100% voor inzetten? Of past het beter bij je om over de hele linie je steentje bij te dragen aan een betere wereld? Door een keuze te maken kun je de lijst met mogelijke duurzame werkgevers enigszins beperken. Daarnaast helpt het je bij het vinden van een perfecte match tussen de kernwaarden van het bedrijf en de waarden die jij belangrijk vindt.

Stappenplan: hoe vind ik een duurzame baan bij een (duurzaam) bedrijf?

1️⃣ Bepaal het maatschappelijk doel waar jij aan wilt bijdragen: één van de zeven impactgebieden of allemaal tegelijk?

2️⃣ Leg een lijst van organisaties aan die actief zijn met het maatschappelijk doel van jouw keuze. Inspiratie kun je halen uit de lijsten met Nederlands B Corps, de koplopers van MVO Nederland en de leden van Social Enterprise NL.

3️⃣ Bezoek de vacaturepagina’s van de duurzame bedrijven die op je lijst staan: welke vacatures sluiten aan bij jouw opgedane kennis en vaardigheden? Reageer tijdig met een motivatie waar jouw hart voor de goede zaak vanaf spat.

4️⃣ Is er geen (specifieke) vacature beschikbaar, maar is de organisatie toch jouw droomwerkgever? Stuur dan een dijk van een open sollicitatie. Dat levert misschien niet binnen een week jouw duurzame droombaan op, maar door jouw beschikbaarheid kenbaar te maken, zal de betreffende werkgeven misschien een duurzame baan voor je creëren of aan je denken wanneer de eerstvolgende vacature ontstaat.

Help, een duurzame baan vinden via een (duurzame) vacaturebank

Waarom is het zo lastig om een passende duurzame vacature te vinden via een (duurzame) vacaturebank? Het aanbod is simpelweg vaak te groot. Op deze manier zoeken naar een duurzame baan betekent dat je een cruciale stap overlaat: zoeken op basis van gedeelde waarden.

Stap 2 en 3(a) overslaan? Abonneer je op de nieuwsbrief van Brighture en ontvang duurzame vacatures, gebundeld per impactgebied, direct in je mailbox. Abonneren is gratis.

Social Enterprise NL, een netwerk van sociale ondernemingen, biedt een overzichtspagina aan met openstaande vacatures van haar 400 leden. Ook B Lab, de organisatie die B Corps certificeert, heeft een overzichtspagina met vacatures voor duurzame banen in Nederland.