Duurzaam werken op kantoor

Gemiddeld werken we in Nederland 31 uur per week (CBS, 2019). Omdat onze carrière gemiddeld 40 jaar duurt (Eurostat, 2017), betekent dit dat je tijdens je leven meer dan 50.000 uur aan het werk bent. Tijdens deze uren heb je – met het werk en de werkgever die je kiest – een enorme impact op jouw leefomgeving. Je leest dit artikel, dus waarschijnlijk vind je duurzaamheid belangrijk. Goed nieuws, ook op kantoor kun je duurzaam werken aan een betere wereld!

Hoe kun je nu het beste duurzaam werken (op kantoor)? In dit artikel komt aan bod hoe je online duurzaam kunt werken, de reis naar kantoor kunt verduurzamen, hoe je duurzaam koffie & thee kunt inkopen en hoe je je apparaten zo duurzaam mogelijk gebruikt. Tot slot: hoe je deze devices van (zakelijke) duurzame energie voorziet.

Duurzaam in de cloud werken

Op zichzelf is de verplaatsing van lokale servers naar servers ‘in de cloud’ vanwege duurzaamheid een goed idee. Alleen: de cloud is helaas geen magische plek. ‘In de cloud’ betekent dat jouw e-mails, foto’s en bestanden op een server in een van de vele enorme datacenters worden opgeslagen. In Nederland alleen al staan meer dan 180 datacenters.

Datacenters vragen enorm veel stroom, niet alleen voor het ‘in de lucht’ houden van de cloud, maar ook voor het koelen van alle apparatuur die op deze locaties nodig is.

Zolang datacenters niet voor 100% op duurzame energie draaien en energieneutraal zijn, is de cloud op zichzelf geen duurzame oplossing.

Volgens berekeningen van de Canergie Mellon University en de American Council for an Energy-Efficient Economy kost het opslaan van 100GB aan data in de cloud ongeveer 0.2 ton CO2 per jaar (ter vergelijking: dat is 14.000 kilometer met de trein of 3 keer van Amsterdam naar Londen vliegen), tenzij het datacentrum natuurlijk voor 100% op duurzame energie draait. Dat maakt dat volgens recente schattingen al ons gezamenlijk internetverbruik zorgt voor meer uitstoot aan CO2 dan de luchtvaart (!), namelijk twee tot vier procent van de totale CO2-uitstoot wereldwijd.

duurzaam online werken

Checklist duurzaam internetgebruik op kantoor

Hoe kun je toch duurzaam online werken? Gebruik onderstaande checklist en beperkt de CO2-impact van jouw internetgebruik:

Ruim je mailbox op, te beginnen met de e-mails in de prullenbak, van meer dan één jaar geleden of met bijlagen van meer dan 5MB. Ben je een IT-beheerder? Beperk dan de maximale opslagcapaciteit van per medewerker.
✅ Beperk het gebruik van (B)CC bij mailen – elke kopie van een e-mail wordt in iedere mailbox apart opgeslagen.
✅ Sla niet automatisch alle afbeeldingen (en GIFs!) op die je via WhatsApp ontvangt.
✅ Beperkt het aantal documenten dat je online opslaat, bijvoorbeeld in OneDrive, Dropbox of op SharePoint. Gooi oude versies van een document weg en sla afbeeldingen niet in verschillende formaten of met verschillende namen op.
✅ Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je eigenlijk toch niet leest. Cleanfox heeft hiervoor een handig tooltje ontwikkeld.
✅ Gebruik een klimaatneutrale zoekmachine zoals Ecosia.
✅ Ga voor groene en duurzame hosting via Greenhost.
✅ Bel je collega’s met je telefoon. Als je in een virtuele vergadering zit, maak dan geen gebruik van beeld/video. Dat scheelt in Microsoft Teams minstens 75% aan data, in Zoom zelfs 90%.

Duurzame devices

Als je op kantoor werkt heb je waarschijnlijk verschillende apparaten nodig, zoals een laptop of PC, printer, kopieerapparaat en een smartphone.

Bij devices zit duurzaamheid meer in de productie van de telefoon of laptop in kwestie, dan in het gebruik.

In jouw devices zitten allerlei materialen die afkomstig zijn uit verschillende landen van over de hele wereld. Helaas ook uit conflictgebieden. Daarnaast worden laptops en smartphones tegenwoordig zo ontworpen dat ze moeilijk te repareren zijn en vaak slechts twee tot vijf jaar meegaan – het tegenovergestelde van duurzaam.

Duurzaam devices gebruiken

De belangrijkste tip voor duurzaam gebruik van desktop computers, laptops en tablets is: doe zo lang mogelijk met het apparaat en zorg dat ze geen onnodige energie verbruiken.

✅ Laat de accu van je laptop of telefoon niet helemaal leeg gaan. De lithium-ion accu gaat langer mee als je hem alvast oplaadt voordat hij leeg is, bijvoorbeeld als je batterij nog aan 40% energie heeft.
✅ Je kunt bijvoorbeeld je computer langer mee laten gaan door extra werkgeheugen of opslagruimte aan te schaffen
✅ Zet Wi-Fi en bluetooth uit als je ze niet gebruikt.
✅ Een beeldscherm verbruikt minder energie als je de helderheid vermindert.

duurzaam met devices werken op kantoor

Duurzaam devices kopen

Wil je duurzaam elektronica aanschaffen? Bekijk dan rapportages van GoodElectronics met beoordelingen van diverse fabrikanten. Let bij het aanschaffen van een nieuw apparaat op keurmerken zoals TCO Certified, EPEAT en Nordic Swan Ecolabel. Daarnaast beoordeelt iFixit de mate waarin smartphones, tablets en laptops te repareren zijn.

In Nederland kun je duurzaam laptops, desktop computers en beeldschermen voor op kantoor aanschaffen via ICT vanaf Morgen, SNEW en Closing The Loop.

Zijn er duurzaam geproduceerde smartphones? Jazeker! Het Nederlandse Fairphone biedt een modulair en te repareren ontwerp. De smartphone is gemaakt van eerlijke en gerecyclede materialen

Duurzaam woon-werkverkeer

Hoewel we veel reistijd besparen met het thuiswerken, missen veel werkenden hun dagelijkse woon-werkreisje. Buiten zijn, of even in de werkmodus komen (of juist eruit). Droom jij al van de dag dat we weer naar kantoor mogen? Zo kun je duurzaam forenzen.

De gemiddelde afstand tussen je woning en je werk was in 2019 ruim 19 kilometer. Dat is een toename ten opzichte van 1995, toen was de gemiddelde reisafstand nog 14,6 kilometer. Ruim driekwart van al deze kilometers wordt met de auto (77%) afgelegd. De trein (8%) en fiets (7%) volgen op gepaste afstand.

Milieu Centraal heeft verschillende tips om (als het weer mag) duurzaam van en naar kantoor te reizen:

  1. Met nul uitstoot belast lopen het milieu het minst.
  2. Als je niet de luxe hebt om naar kantoor te kunnen lopen, overweeg dan de fiets naar je werk te pakken. Een tweedehands fiets zorgt niet voor extra uitstoot als het om productie gaat; of ga voor een circulaire & duurzame fiets van sociale onderneming Roetz-Bikes
  3. Met de trein naar kantoor is ook een milieuvriendelijke keuze, in de daluren nog meer dan in de spits.
  4. Elektrisch OV – denk aan de trein, tram, metro en verschillende busmaatschappijen – is gunstiger dan een bus die op diesel of benzine rijdt.
  5. Als je dan toch voor een auto kiest, ga dan voor elektrisch. Liever geen elektrische auto? Ga dan op z’n minst voor een nieuw, zuiniger model brandstofauto.

Duurzame koffie op je werk

Eenmaal op kantoor aangekomen heb je natuurlijk zin in een kop koffie. Om duurzaam koffie (of thee) te drinken, zul je deze duurzaam moeten inkopen. Als medewerker ben je hier misschien niet verantwoordelijk voor, dus stuur deze blog vooral door naar de facilitair manager of inkoopafdeling bij jou op het werk.

De prijs die jij (of je baas) voor koffie op kantoor betaalt is in de meeste gevallen veel te laag. Om een eerlijke prijs voor koffie voor elkaar te krijgen, is MVO Nederland het Futureproof Coffee Collective gestart. Het collectief is een samenwerking van meer dan twintig koffiebedrijven die werken aan duurzame koffie tegen een eerlijke prijs.

duurzame koffie inkopen voor op kantoor

Checklist duurzaam koffie en thee voor kantoor inkopen

Waar te beginnen als je duurzame koffie of thee op kantoor wilt drinken? Gebruik onderstaande checklist voor duurzame koffie, thee of lekkers op je werk:

✅ Let bij de aankoop van koffie, thee of chocolade of ze voorzien zijn van een ‘topkeurmerk’ zoals UTZ, Rainforrest Alliance, Fairtrade, EKO en EU-biologisch.
✅ Koop koffie of thee in via leveranciers die vermeld staan op de marktplaats van Buy Social. Koffie koop je bijvoorbeeld duurzaam in bij  The Social Coffee Collective, Kinti Coffee, Gosling Coffee en Moyee Coffee. Voor duurzame thee voor op kantoor kun je bij Senza Tea Company en FRANK about tea terecht.
✅ Drink je koffie uit een (eigen) kop of mok, blijf zo ver mogelijk bij single-use bekers vandaan.
✅ Wil je iets lekkers bij je warme drank? Bestel dan je chocolade bij Ridiculously Good, ChocolatemakersMesjokke of koekjes bij de Bakkerswerkplaats (Rotterdam) & de Koekfabriek (Utrecht).

Zakelijke duurzame energie

De koffieautomaat of waterkoker – en al die apparaten – hebben natuurlijk elektriciteit nodig om te werken. De makkelijkste verandering die je op kantoor kunt aanbrengen is overstappen naar een duurzame energieleverancier. Elk jaar publiceren de Consumentenbond, Milieu Centraal en WISE de Stroomranking. Zij onderzoeken niet alleen de particuliere markt (woningen), maar ook de zakelijke elektriciteitsmarkt. Volgens het onderzoek zijn “energieleveranciers [..] geneigd om hun grijze stroom door te sluizen naar de zakelijke markt, zodat ze richting de consument met een groen en duurzaam portfolio kunnen pronken. Het gemiddelde cijfer voor zakelijke stroomleveranciers lag dan ook fors lager dan dat van de particuliere markt: een 5 tegenover een 6,8”. En dat terwijl alle kantoren bij elkaar ongeveer drie keer meer energie verbruiken in vergelijking met alle Nederlandse woningen…

Duurzame energie voor op kantoor wordt vaak opgewekt via windmolens.

Tips voor de facilitair manager of inkoopafdeling van jouw werk voor duurzame energie op kantoor zijn in 2020 zakelijke energieleveranciers Pure Energie, om | nieuwe energie, Energie VanOns en GreenChoice. Zij scoren in 2020 allemaal een 8,0 of hoger in de Stroomranking.